Hartveilig in de H. Mariaparochie

9 juli 2023

Wist u dat er in beide kerken van de H. Mariaparochie een AED (Automatische Externe Defibrillator) aanwezig is?

Hartstichting Nederland heeft aangegeven dat als een AED binnen 6 minuten ter plaatse is, de kans op overleven na een hartstilstand aanzienlijk groter wordt.

Bij een acute circulatie stilstand is het  op de eerste plaats van het grootste belang dat er direct 112 wordt gebeld. De meldkamer van 112 stuurt nu 2 ambulances en stuurt tevens een oproep via een sms bericht naar vrijwilligers die zich hebben aangemeld Deze vrijwilligers hebben geleerd hoe ze moeten reanimeren en hoe een AED te gebruiken en wonen of werken in de buurt van het slachtoffer. Ze kunnen daardoor snel ter plaatse zijn en de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk verhogen.

In de Mariaparochie hebben we 12 vrijwilligers en beroepskrachten die een cursus gevolgd hebben en de AED kunnen bedienen. Door middel van praktische oefeningen kunnen zij  een circulatiestilstand snel te herkennen, het slachtoffer reanimeren door het geven van borstcompressies (hartmassages) en beademingen en de AED veilig gebruiken.

Regelmatig wordt er een herhalingscursus gegeven.  De laatste keer dat dit gebeurde was op woensdag 28 juni. De theorie en praktijk werden herhaald en er was een nieuw onderwerp : het reanimeren van een baby wat geoefend werd met levensechte poppen.  Naast serieuze en aandachtige momenten, leverde de avond ook heel wat hilarische momenten op.

Andere berichten