FILM OH Happy day

5 december 2023, 19:30 uur
Locatie: Apostelzaal H. Lambertuskerk

Apostelzaal H. Lambertuskerk, ingang Stationsstraat 19a

Komedie van Hella Joof. Met o.a. Lotte Andersen, Malik Yoba, Ditte Grȧbøl, Kurt Ravn en Søren Fauli. Komedie waarin een Amerikaans gospelkoor verzeild raakt op het Deense platteland. Dirigent Moses Jackson neemt een plaatselijk amateuristisch koor onder handen.

Hannah leidt een behoorlijk saai leven in een rustig Deens plaatsje waar de idylle van weleer plaats heeft gemaakt voor kleinburgerlijkheid en racisme. Omdat haar door zijn werk geobsedeerde echtgenoot maar weinig tijd thuis doorbrengt en haar zoon al bijna volwassen is, besluit Hannah te gaan zingen in het plaatselijke koor waarbij ze wordt vergezeld door haar schoonzus Grethe, die geniet van het leven. Het kerkkoor lijkt patent te hebben op de meest saaie en ongeïnspireerde uitvoeringen van kerkliederen.

Op een dag kan Hannah op haar fiets nog maar net de tourbus van een Amerikaans gospelkoor ontwijken. Ze is ongedeerd maar Jackson, de zwarte leadzanger en predikant van het koor is wel gewond en moet in het plaatsje herstellen van zijn verwondingen. Grethe ziet het positieve van de situatie in en weet Jackson over te halen om met hun eigen lokale koor te repeteren en om het koor te voorzien van een hoognodige dosis inspiratie. Voor Hannah is dat het begin van een reeks belangrijke veranderingen. Ze wordt immers ineens genomineerd voor het leiderschap over het kerkkoor. En ondanks haar aanvankelijke terughoudendheid kan Hannah niet ontkennen dat haar enthousiasme, aangezwengeld door Jackson’s charisma, voor de muziek groeit. Kan het koor dan toch nog uitgroeien tot een echt geïnspireerd geheel?