Locaties

Onze parochie heeft twee locaties in Etten-Leur: de H. Petruskerk en de H. Lambertuskerk.

De parochie heeft ook een eigen begraafplaats.

Heilige Petruskerk, Lange Brugstraat 30.

Wie Etten-Leur nadert vanuit de polder, ziet als eerste de twee ranke torens van de H. Petruskerk in Leur. Eigenaardig is wel dat de Leurse parochie, in 1787 gesticht, oorspronkelijk de H. Franciscus van Sales als patroon had. Maar het was bisschop Petrus Leyten die toestemming voor de bouw gaf, Petrus van Genk was de architect en bovendien heetten de bouwpastoor en de eigenaar van het perceel waar de kerk op werd gebouwd, ook Petrus. Logisch dus dat de kerk, die in 1889 gereedkwam, aan de apostel Petrus werd toegewijd. De H. Petruskerk is een neogotische kruisbasiliek met twee kerktorens met acht-zijdige spitsen. De kerk telt 596 zitplaatsen en is een rijksmonument. Achter de kerk bevindt zich een parochiële begraafplaats. De H. Petruskerk maakt deel uit van de Etten-Leurse H. Mariaparochie.

Heilige Lambertuskerk, Markt 62.

De H. Lambertuskerk is een neogotische driebeukige kruisbasiliek met een enkele beeldbepalende toren uit 1877 in het centrum van Etten. De kerk is in 1878 ingewijd en telt 576 zitplaatsen. De architect was ook hier Petrus van Genk. Het is een Rijksmonument. Voor de kerk staat het Heilig Hartbeeld uit 1926. Deze kerk is eveneens een rijksmonument. Ook de H. Lambertuskerk maakt deel uit van de H. Mariaparochie.

 

Begraafplaats, Lange Brugstraat 30

Achter de Heilige Petruskerk bevindt zich de parochiebegraafplaats.

Openingstijden : Op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur of op afspraak.  Voor het maken van een afspraak kunt u op werkdagen tussen 10.00 uur en 12.00 uur bellen naar : 076-5012385  of een e-mail sturen naar: pastorie.petrus@hmaria.nl.